Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc publikuję dziś przepis na odwrócone ciasto z truskawkami w wersji czekoladowej. Jest przepyszne, musicie je upiec!

Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto:

120 g masła
2 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżka soku z cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
500 g truskawek pokrojonych na kawałki na kawałki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki, umyć osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry. Umieścić na dnie tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem soku z truskawek
Masło utrzeć z cukrem na lekką i puszystą masę. Następnie wbić po jednym jajku, miksując. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

Na truskawki wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze, by truskawki były na górze.

Siedemnasta Truskawka

Odwrócone ciasto czekoladowe z truskawkami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s