Filety z indyka z papryką, kalarepą i groszkiem

Dzisiaj wspólnie gotujemy z Anią Malwiną i Gin. A tematem naszego kucharzenia jest kalarepa. Przygotowałam filety z indyka duszone w sosie z dodatkiem kalarepy, papryki i groszku. Zapraszam serdecznie…

Filety z indyka z papryką, kalarepą i groszkiem

Składniki:

1 kg filetu z indyka
sól, słodka papryka, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie
2 łyżeczki wędzonej papryki
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietany min. 18%
posiekana zielenina (dałam koperek i lubczyk)

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry. Posypać solą, pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem i ziołami. Obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do dużego garnka.

Paprykę wypestkować, pokroić w grubą kostkę, a kalarepę obrać i również pokroić, np. w prostokąty.

Na patelni po smażeniu mięsa dodać masło, stopić, wsypać mąkę i smażyć chwilkę, mieszając. Wlać 1 szklankę zimnej wody i rozprowadzić mąkę w płynie za pomocą trzepaczki. Powstały sos przelać do mięsa. Dodać mrożony groszek, paprykę i kalarepę. Dusić pod przykryciem aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Dodać wędzoną paprykę. Wlać słodką śmietankę, dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku przyprawami i ziołami.

Filety z indyka z papryką, kalarepą i groszkiem

Filety z indyka z papryką, kalarepą i groszkiem



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s