Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym 

Ciasto:

250 g półtłustego twarogu
250 g ricotty
2 jajka
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli

Sos:

1 duża łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
kilka pomidorów odcedzonych z oliwy (lepsze będą zamykane hermetycznie niż ze słoika)
opakowanie świeżego umytego szpinaku
ok. 1 szklanki mleka
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku
80 g sera z niebieską pleśnią


Przygotować sos. Na dużą patelnię wyłożyć szpinak, zalać wodą i odparować. Szpinak powinien znacznie zmniejszyć swoją objętość. Masło stopić w garnku, dodać mąkę i zamieszać. Wlać mleko i nadal mieszając, rozpuścić grudki, wlać śmietankę. Dodać pokrojony ser i zmiażdżony czosnek. Ser całkowicie rozpuścić. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy ser się rozpuści, a pomidory napęcznieją od sosu, dodać szpinak. Chwilę gotować, na końcu doprawić pieprzem i solą (ostrożnie, bo ser jest słony). Zdjąć z ognia.

Przygotować kluski. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać ricottę, jajka, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie nastawić wodę do gotowania klusek. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około 4-5 minut. Odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem.

Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s