Ciasto czekoladowe z budyniową pianką, truskawkami i borówkami

Ciasto czekoladowe z budyniową pianką, truskawkami i borówkami

Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza mąka krupczatka)

2 łyżki gorzkiego kakao

350 g masła lub margaryny, zimnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 równe części, jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka:

5 białek

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g)

1/2 szklanki oleju

Ponadto:

300 g pokrojonych grubo truskawek

250 g borówek amerykańskich

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier oraz cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić.


Siedemnasta Truskawka

Ciasto czekoladowe z budyniową pianką, truskawkami i borówkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s