Zupa z zielonego groszku z miętą

Zupa z zielonego groszku z miętą

Składniki:

1 opakowanie mrożonego groszku

pół dużego selera

2-3 ząbki czosnku

łyżka włoskich ziół

2 gałązki świeżej mięty lub łyżka suszonej

sól, świeżo mielony pieprz

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

3 gałązki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła

Groszek, i seler obrany, pokrojony na mniejsze kawałki seler oraz obrany i posiekany czosnek (lepszy jednak byłby pieczony w oliwie) zalać 4 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła włoskie i miętę. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i masło, rozpuścić. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


 


Zupa z zielonego groszku z miętą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s