Sałatka grecka

Jedna z najpopularniejszych sałat w Polsce, do końca nie wiadomo czy Grecy robią taką samą. To moja wersja, bo zamiast oliwy extra vergine dodaję jeden z moich olejów do sałatek, a mam ich w domu kilka. Ocet winny często zamieniam na jabłkowy, a fetę wolę z mleka krowiego. Oto moja „sałatka grecka”.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Składniki:

opakowanie mieszanki sałat lub mała główka sałaty lodowej
ok. 10 pomidorków śliwkowych, ew. koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
1 mała cebula (czerwona lub biała)
150 g fety, najlepiej twardej
po pół szklanki czarnych i zielonych oliwek
1/3 szklanki oliwy lub oleju (np. z awokado, lnianego czy z ostropestu)
4 łyżki octu białego winnego
pół łyżeczki miodu
1 łyżeczka ziół do sałatek lub oregano z bazylią
sól i pieprz

Oliwę wymieszać z 1/2 szklanki wody, płynnym miodem, octem i ziołami. Dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

W misce umieścić sałatę (lodową trzeba porwać na małe kawałki). Pomidory i obranego ogórka pokroić w plastry, cebulę w piórka, a fetę w kostkę. Oliwki odsączyć. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać łyżkami lub dłońmi, wlać sos i jeszcze raz dokładnie przemieszać. Od razu podawać.





Sałatka grecka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s