Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Składniki:

1 kg kremowych ziemniaków

150 g chudego boczku w plastrach

pęczek zielonych szparagów

1 cebula

Sos:

1 kopiata łyżka masła
1,5 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól i pieprz
majeranek
oregano

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grube plastry i ugotować. Od szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół i ugotować al dente. Boczek pokroić w paski. Cebulę pokroić w grubą kostkę. W naczyniu do zapiekania umieścić ziemniaki, cebulę, szparagi, boczek.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać majeranek i oregano. Po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.

Zapiekankę polać sosem na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.


Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami i boczkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s