Gulasz z indyka z papryką, pieczarkami, soczewicą i ciecierzycą

Wiosna zrobiła nam psikusa i zakolegowała z zimą. W Rzeszowie za oknem śnieg z deszczem, ale wiem, że w innych rejonach Polski jest zupełnie biało. Na taką aurę proponuję rozgrzewający gulasz.

Gulasz z indyka z soczewicą i ciecierzycą

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

700 g mięsa z udźca indyczego

po 1 czerwonej i zielonej papryce

400 g pieczarek

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 puszki krojonych pomidorów

sól, pieprz, majeranek (2 łyżki), kminek mielony (1 łyżka), słodka i wędzona papryka (po 2 łyżki)

Ciecierzycę namoczyć wieczorem i ugotować następnego dnia, odcedzić. Mięso oczyścić z błon, pokroić w kostkę i obsmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, zalać taką ilości wrzątku, by przykryć mięso. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć i dodać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć do zrumienienia, dodając pod koniec obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Papryki oczyścić z błon, pokroić w kostkę i dodać razem z soczewicą i ugotowaną cieciorką do wywaru. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodać pomidory oraz przyprawy i zioła do smaku. Gotować jeszcze kilka minut do połączenia się wszystkich smaków.




Gulasz z indyka z soczewicą i ciecierzycą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s