Po wielkanocnych ucztach, bogatych w mięso i sałatki z majonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem.
Składniki:
1/2 główki młodej kapusty
4 łyżki kukurydzy z puszki
kilkanaście czarnych oliwek
2 łyżki ziaren słonecznika
ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę
Sos:
1/3 szklanki wody
4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego
3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu)
sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy
Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i słonecznikiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb.