Surówka z młodej kapusty z oliwkami i fetą

Po wielkanocnych ucztach, bogatych w mięso i sałatki z majonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem.

Surówka z młodej kapusty z oliwkami i fetą

Składniki:

1/2 główki młodej kapusty
4 łyżki kukurydzy z puszki
kilkanaście czarnych oliwek

2 łyżki ziaren słonecznika
ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę

Sos:

1/3 szklanki wody
4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego

3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam z ostropestu)
sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy

Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i słonecznikiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs i ryb.

Surówka z młodej kapusty z oliwkami i fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s