Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

Placki ziemniaczane zwykle podaję z wołowym gulaszem, kwaśną śmietaną albo twarogiem roztartym ze śmietaną. Zawsze w wersji na słono. Ostatnio zrobiłam eksperyment i dodałam do twarogu nieco chrzanu. To tak chyba w wielkanocnym klimacie. Bardzo mi ta chrzanowa wersja smakowała i poczułam już przedsmak Wielkanocy… Bo przecież chrzan to dodatek obowiązkowy na święta.

Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

Placki ziemniaczane:

1,5 kg ziemniaków

3-4 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego

1 niewielka cebula

łyżka ziaren kminku

słodka papryka, suszony koperek, rozmaryn, tymianek

sól i pieprz

2 jajka

3-4 łyżki mąki

olej do smażenia

Twarożek chrzanowy:

1 kostka sera białego

1 większy kubek śmietany (ok. 300 g)

2 łyżki chrzanu (użyłam łagodnego z Krakusa)

sól

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i posolić, po kilku minutach odcisnąć, odlać większość płynu. Obraną cebulę i czosnek również zetrzeć lub zblendować. Dodać do masy razem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na brązowo. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu.

Twaróg dokładnie rozgnieść, wymieszać z chrzanem i śmietaną, posolić do smaku. Twaróg powinien mieć rzadszą konsystencję niż ten na kanapki. Jeśli jest za gęsty, dodać śmietany.

Gorące placki podawać z kleksem twarogu chrzanowego.

Placki ziemniaczane z twarogiem chrzanowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s