Placuszki z batatów z chili con carne

Placuszki z batatów z chili con carne

Placuszki:

3 bataty
3 ząbki czosnku (dodałam pieczone)
3 jajka
4 łyżki mąki (dodałam żytnią)
mielony kminek, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól

Chili con carne:

500 g mielonej wołowiny
2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
1,5 dużej papryki lub 2 małe
puszka pomidorów
puszka czerwonej fasoli
zioła do pizzy
3 łyżki gęstej pasty pomidorowej
1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
olej do smażenia

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek i mięso. Usmażyć. Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić ok. 10 minut. Dodać wypestkowaną i pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zmięknie dodać pomidory i pastę pomidorową, następnie dodać przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki się połączą.

Przygotować placki. Bataty obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane (starłam na drobnych oczkach tarki), dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć cienki placki do zrumienienia z obu stron. Podawać oblane gorącym sosem mięsnym. Można udekorować kleksem kwaśnej śmietany.




Placuszki z batatów z chili con carne

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s