Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

Dawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i ziarnami oraz ten oto prosty torcik. Pozostałe słodkości opublikuję już niedługo.

Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

Biszkopt  (tortownica 25-26 cm):

4 jajka

1 szklanka mąki tortowej

2/3 szklanki cukru

1 łyżka oleju

1 łyżka octu

szczypta soli

Warstwa owocowa:

1 puszka moreli

1 puszka mandarynek

2 galaretki w kolorze pomarańczowym

Dekoracja:

330 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

2 fixy do ubijania śmietany

pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 3 krople olejku

Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem ocen,a następnie olej. Powoli dodawać mąkę, mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód tortownicy (średnica – 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku. Na ostudzony biszkopt wyłożyć odsączone z soku owoce. Wylać tężejące galaretki. Schłodzić do całkowitego stężenia galaretki. Śmietanę ubić z cukrem i fiksami, dodając pod koniec ekstrakt z migdałów. Ubitą śmietanę wyłożyć łyżką na brzeg ciasta. Ponownie schłodzić.

Torcik morelowo-mandarynkowy z bitą śmietaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s