Zupa z zielonego groszku i cukinii

Dzisiaj drugi dzień gotowania w kolorze zielonym. I choć wiosna nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku i cukinii. Smacznego!

Zupa z zielonego groszku i cukinii

Składniki:

1 opakowanie mrożonego groszku

1 młoda cukinia

3 pędy selera naciowego lub pół dużego selera

1 mała cebula

2-3 ząbki czosnku

pęczek posiekanej natki 

łyżka włoskich ziół

łyżka majeranku

sól, świeżo mielony pieprz

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

2 gałązki posiekanego koperku

2 łyżki masła

Groszek, pokrojone na kawałki cukinię i seler naciowy oraz pęczek natki. zalać 4 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać obrany i posiekany czosnek. Dodać do warzyw z wywarem. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Zupa z zielonego groszku i cukinii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s