Surówka z włoskiej kapusty

Pasta z tuńczyka z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki:

1/2 główki niewielkiej włoskiej kapusty
1 marchew
kawałek pora
4 korniszony

posiekana natka pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
sól

Sos:

1/2 szklanki wody z ogórków
4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego

3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy (użyłam migdałowego)
sól, pieprz
1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy

Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Posolić i ugnieść. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Pora pokroić w paseczki, a ogórki w kostkę. Natkę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut.



Pasta z tuńczyka z rzodkiewką i szczypiorkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s