Zupa serowa z zielonej fasolki i zielonej papryki

Zupa na weekend musi być. Czasem jest dobrze, gdy zostaną jeszcze choć dwie porcje do poniedziałku, by pierwszy głód po przyjściu z pracy został zaspokojony. Kremowe zupy robię równie często co tradycyjne. Dzieci zachęcam do ich jedzenia dzięki dodatkom – domowym grzankom lub groszkiem ptysiowym. Dzisiaj na blogu zielona zupa z zielonej fasolki szparagowej, zielonej papryki z dodatkiem sera topionego. Pycha, polecam!

Zupa serowa z zielonej fasolki i zielonej papryki

Składniki:

1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej
1 zielona papryka
1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
3 ząbki czosnku
2 trójkąty wyrazistego w smaku sera topionego
1,5 litra bulionu warzywnego
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka włoskich ziół
po pół pęczka koperku i natki pietruszki
sól i pieprz

Paprykę i selera umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku (również koper i pietruszkę), zalać bulionem i gotować do miękkości, dodając pod koniec serki topione. Gotować, mieszając do rozpuszczenia serków. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zupa serowa z zielonej fasolki i zielonej papryki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s