Krokiety ziemniaczane z twarogiem i suszonymi pomidorami

Krokiety ziemniaczane z twarogiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

1,5 kg średniej wielkości ziemniaków
1-1 i 1/2 mąki pszennej
2 jajka
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz
pół słoika suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
kostka twarogu
1 duża cebula
olej
bułka tarta do obtoczenia

Ziemniaki obrać, przekroić na pół, ugotować w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na jednolitą masę tłuczkiem. Całkowicie wystudzić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Pomidory odsączone z zalewy zmiksować lub bardzo drobno pokroić. Twaróg dokładnie rozgnieść, dodać cebulę, pomidory, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

Dodać jajka i wymieszać z ziemniakami. Wyrobić ciasto dodając na przemian mąkę i olej. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

Odrywać porcje ciasta wielkości małego jabłka, rozpłaszczać, kłaść około 2 łyżeczki farszu i dokładnie sklejać brzegi, nadając im owalny kształt. Panierować w bułce i smażyć na złoto.

Krokiety ziemniaczane z twarogiem i suszonymi pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s