Za oknem szaro, ponuro i mgła. Dla poprawy nastroju przygotowałam bardzo kolorową sałatkę pełną warzyw. W dodatku z kurczakiem i mozzarellą. To była prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia…
Składniki:
2 małe filety z kurczaka
1 sałata rzymska mini
opakowanie małych kulek mozzarelli
po pół papryki w dwóch kolorach (użyłam czerwonej i pomarańczowej)
mały słoik zielonych oliwek
pół puszki kukurydzy
3 korniszony
pół małej czerwonej cebuli
ok. 7 małych pomidorków (użyłam śliwkowych)
przyprawa do gyrosa
Sos:
półtorej szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
płaska łyżeczka ziół do sałatek
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki, oliwki oraz kuleczki mozzarelli przekroić w poprzek na pół. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Przepłukaną i osuszoną sałatę rzymską grubo poszatkować.
Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce. Składniki sosu dobrze połączyć ze sobą i polać sałatkę tuż przed podaniem, delikatnie łącząc ze składnikami sałatki.