Placki ziemniaczane z salami i papryką

Jak podajecie placki ziemniaczane? U mnie najczęściej polane są gulaszem, najlepiej wołowym z dodatkiem papryki i pieczarek, a na wierzchu z kleksem śmietany. W wersji bez mięsa podaję z umieszanym ze śmietaną twarożkiem (takie lubi mąż). Ja preferuję polane kwaśną śmietaną i odrobiną keczupu. Dzisiaj na blogu wersja pikantna z dodatkiem salami i papryki.

Placki ziemniaczane z salami i papryką

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 jajka
2-3 łyżki mąki
ok. 250 g salami w kawałku
1 nieduża czerwona papryka
1 cebula
pół główki czosnku
kminek (ziarna), słodka i ostra papryka, łyżka włoskich ziół, sól i pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze. Odcedzić jak największą ilość płynu. Dodać, jajka, przyprawy i mąkę i jajka. Dokładnie wymieszać. Salami obrać z folii, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczanej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Smażyć cienkie placki na gorącym oleju z obu stron. Podawać z pikantnym keczupem lub sosem meksykańskim.

Placki ziemniaczane z salami i papryką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s