Bakłażany zapiekane z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorami

Bardzo często pojawia się u mnie obiad z piekarnika. Tym razem zapiekłam zgrillowane plastry bakłażana z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorem.

Bakłażany zapiekane z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorami

Składniki:

1 średni bakłażan
ok. 300 g chudego mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1,5 łyżki ziół do pizzy
sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek
olej do smażenia
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
słodka papryka w proszku
1 kulka mozzarelli
2 pomidory śliwkowe
olej do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy. Dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze około 10 minut.

W tym czasie bakłażana pokroić w grubsze plastry, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy, suszonym czosnkiem i słodką papryką i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry (tyle ile plastrów bakłażana, tyle sera i pomidorów). Bakłażany ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wyłożyć sos mięsno-pomidorowy, plaster mozzarelli i plaster pomidora. Zapiekać do stopienia i lekkiego zrumienienia sera. Podawać z ryżem.

Bakłażany zapiekane z sosem bolońskim, mozzarellą i pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s