Barszcz ukraiński z czarną fasolą

Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup – barszcz ukraiński. Tutaj w wersji z czarną fasolą.

Barszcz ukraiński z czarną fasolą

Składniki:

szponder wołowy

2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

2 marchewki

pół selera

4 średnie buraki

3 duże ziemniaki

2 szklanki czarnej fasoli

2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej

koncentrat buraczany do smaku

przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek

1 cebula

3 ząbki czosnku

ocet winny

1/2 – 2/3 słodkiej śmietany 18%

Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać również, obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, kminek, przyprawę warzywną i pieprz. Chwilę gotować. Wyłączyć. Wlać koncentrat barszczu do smaku, w razie potrzeby dodać cukier lub ocet do smaku. Na końcu zabielić słodką śmietanką.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s