Wołowina z boczniakami a la flaczki

Schab z szynką parmeńską, pomidorami, oliwkami i mozzarellą

Składniki:

700 g wołowiny (najlepsza łopatka)
500 g boczników

2 marchewki
1/2 dużego selera
1 pietruszka
garść suszonych grzybów
1 średnia cebula (biała lub czerwona)

1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka ziaren kminku
2-3 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
posiekana natka pietruszki i koperek
2 łyżki majeranku

sól i pieprz
1 łyżka przyprawy warzywnej
maggi
2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie)

Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy, dodać suszone grzyby, kminek, ziele i liście laurowe i przykryć. Gotować do miękkości. Kiedy wołowina będzie półtwarda, najpierw dodać umyte i pokrojone w paseczki boczniaki (bez twardych trzonów), a następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach włoszczyznę, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso, grzyby i warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire, przyprawą warzywną i maggi. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koper, majeranek i słodką paprykę. Gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

Schab z szynką parmeńską, pomidorami, oliwkami i mozzarellą



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s