Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

W zamrażalniku miałam pudełko malin. Wykorzystałam je do drożdżowego ciasta, które zniknęło momentalnie 🙂

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Składniki:

500 g mrożonych malin
4 łyżki cukru
50 dag mąki
1 szklanka ciepłego mleka
4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
10 dag masła, stopionego i letniego
10 dag cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
3 jajka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli

Kruszonka (z tego przepisu):

90 g mąki pszennej
50 g cukru
8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
60 g masła, roztopionego

Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Jaja rozkłócić, dodać do przesianej mąki, wlać rozczyn, roztopione masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wymieszać.
Wyrabiać ciasto przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na cienki placek na wielkość blachy.
Wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha powinna być jak największa (moja była trochę za mała, dlatego ciasto za bardzo urosło w czasie pieczenia). Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Na ciasto wyłożyć zamrożone jeszcze maliny.

Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. 

Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozkruszyć na owocach.

Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 45 minut.

Ostudzić w formie. Dopiero po całkowitym ostudzeniu i odparowaniu, ciasto można osłonić folią i tak przechowywać.

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s