W pewnej rzeszowskiej restauracji urzekła mnie surówka z kapusty z dodatkiem czosnku. Przy pierwszej nadarzającej się okazji swoją sprawdzoną surówkę wzbogaciłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rodzina zaakceptowała nowy smak. Surówkę zrobiłam z winegretem, ale polecam także w wersji jorurtowej z odrobiną majonezu.
Składniki:
1/2 główki niewielkiej kapusty
1 duża marchew
posiekana natka pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól
Sos:
1/2 szklanki zimnej wody
sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
sól, pieprz i cukier puder do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy
Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Zieleninę drobno posiekać. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.