Zupa z kalarepy, ziemniaków i pora

Zupa z kalarepy, ziemniaków i pora

Składniki:

2 skrzydełka z kurczaka
1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
1 duża marchew
3 ząbki czosnku
1 duży por
1 duża kalarepa
1 listek laurowy
3 ziemniaki
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki, najlepiej słodkiej 18%
łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
po pół łyżeczki mielonego kminku i oregano
sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Skrzydełka umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera i marchew obrać (jeśli to seler korzeniowy), umyć, pokroić na kawałki. Kalarepę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do zupy razem z selerem i marchwią po ok. 40 minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również posiekanego w paseczki i opłukanego w zimnej wodzie pora oraz posiekany drobno czosnek.  Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso ze skrzydełek wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i dodać do zupy. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku. 






Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s