Warzywa pod beszamelem z serem Lazur

Dzisiaj mam dla Was propozycję zapiekanki bez mięsa. Pomidory, bakłażan i cukinia w śmietanowym sosie zapiekane z serem Lazur.

Warzywa pod beszamelem z serem Lazur

Składniki:

1 średni bakłażan
1 młoda cukinia
1 duże podłużne pomidory
sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy
olej
120 g sera Lazur (użyłam złocistego)

Sos beszamelowy:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
pół szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżeczki ziół do pizzy lub oregano, bazylię, tymianek, czosnek
sól i pieprz

Cukinię i bakłażana umyć, odciąć końcówki, pokroić w centymetrowe plastry, posypać przyprawami. Zgrillować z obu stron na patelni na niewielkiej ilości oleju.

W tym czasie przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

Plastry bakłażana i cukinii poukładać na przemian w naczyniu żaroodpornym. Zalać ciepłym sosem. Pomidory pokroić w półcentymetrowe plastry, wyłożyć na wierzch, a między pomidory włożyć pokrojony ser. Zapiekać około 25 minut w 180oC aż se się stopi a całość lekko zrumieni.


Warzywa pod beszamelem z serem Lazur

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s