Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione.

Kruche ze śliwkami i cynamonowo-orzechową bezą

Kruche ciasto:

5 żółtek

2/3 szklanki cukru pudru

1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)

200 g zimnego masła

ok. 2 szklanki mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce i beza:

oraz 600-700 g świeżych śliwek

5 białek

szczypta soli

3/4 szklanki cukru kryształu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu lub soku z cytryny

spora garść orzechów włoskich

pół łyżeczki cynamonu

Składniki ciasta szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.

Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.

Średnią prostokątną blachę wyłożyć papierem, wylepić dno ciastem. Ułożyć na budyniu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200oC.

W tym czasie zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec cynamon ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140oC. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami  i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Najlepiej piec na termoobiegu, wówczas beza szybciej wysusza się. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Kruche ześliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s