Aby zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad…
Składniki:
700 g szynki wieprzowej
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 papryki, np. żółta i czerwona
2 niewielkie bakłażany
30 dag pieczarek
kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków
łyżka słodkiej papryki w proszku
kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe
2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku
sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
olej do smażenia
Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną, sos sojowy i natkę pietruszki. Pod koniec wlać słodką śmietankę i wymieszać.