Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

Aby zaoszczędzić cenny letni, słoneczny czas oraz wykorzystać bogactwo warzyw gotuję często potrawy jednogarnkowe, jak gulasze czy lecza. Moja rodzina jest zdecydowanie mięsożerna, dlatego z mięsa nie rezygnuję. Oto jedna z moich propozycji na jednogarnkowy obiad…

Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

Składniki:

700 g szynki wieprzowej

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

2 papryki, np. żółta i czerwona

2 niewielkie bakłażany

30 dag pieczarek

kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków

łyżka słodkiej papryki w proszku

kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe

2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku

sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

olej do smażenia

Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną, sos sojowy i natkę pietruszki. Pod koniec wlać słodką śmietankę i wymieszać.


 



Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s