Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

Na blogu Moje Małe Czarowanie znalazłam świetny przepis na ogórki małosolne. Szybko i wygodnie, a smak ten sam!

Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych
1 łyżka soli niejodowanej a nawet mniej, bo nie wszyscy lubią tak słone
10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki
liść chrzanu
3 gałązki kopru do kiszenia wraz z baldaszkami
5-6 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
5 świeżych liści laurowych (pominęłam)

Ogórki umyć i osuszyć. Zaleca się ścięcie końcówek.

Do dużego woreczka z zapięciem strunowym (ja miałam zwykły dość gruby worek) włożyć ogórki, koper, słupki chrzanu, liść chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, pieprz, gorczycę, sól i liście laurowe (pominęłam). Jeśli macie sól grubą dodajcie 1 łyżkę, a jeśli macie sól miałką to wystarczy 1 łyżeczka.

Następnie Zamknąć woreczek szczelnie,  potrząsając wymieszać zawartość, uważając, by nie przedziurawić woreczka.

Zamknięty worek włożyć do lodówki na 4 godziny, potem wyjąć i pozostawić na 20 godzin w temperaturze pokojowej.
Ogórki są gotowe do spożycia.
Po otwarciu woreczka należy trzymać je w lodówce. W tym czasie nabierają mocy, są bardziej słone, ale też bardziej ukiszone i jeszcze smaczniejsze.

Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)

Ogórki małosolne na sucho (z woreczka)



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s