Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki ze szpinakiem na stałe weszły do naszego menu. Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

1,5 szklanki mleka

1/2 łyżeczki oleju

2 duże jajka

sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody

olej do smarowania patelni

Farsz:

450 g mrożonego siekanego szpinaku

3 ząbki czosnku

500 g ricotty

sól i pieprz do smaku

Szpinak odparować z płynu, gotując go z posiekanym czosnkiem. Dodać odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony.  Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s