Najprostszy ucieraniec na świecie. Piekłam go wiele razy bez kruszonki. Tym razem dodałam kruszonkę, a pod nią kwaśny rabarbar i słodkie mango.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
4 jajka, 1 szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łodyg rabarbaru
1 dojrzałe mango
Kruszonka:
120 g masła, roztopionego
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Rabarbar należy umyć, obrać i pokroić na kawałki. Mango obrać, miąższ pokroić w kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i maślankę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć. Wylać na dużą blachę, równomiernie wysypać owoce, a na nich rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC do suchego patyczka.