Żytnie ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

W sezonie rabarbarowym choć raz staram się upiec ciasto z kawałkami kwaskowatych łodyżek. Do tego ciasta dodałam również mrożone truskawki. Ciasto i kruszonkę wykonałam z mąki żytniej.

Żytnie ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Kruszonka:

120 g masła, roztopionego
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki mąki żytniej

Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:

200 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki soli
2 i 1/4 szklanki mąki żytniej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 250 g rabarbaru
ok. 250 g truskawek (mrożonych nie rozmrażać

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce umyć, rabarbar pokroić na kawałki, młodego nie obierać.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól – przesiać, odłożyć.

Mikserem utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, przesypując porcjami mąki, miksując dokładnie. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wiosenne słodkości 2016

Żytnie ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s