Śmietankowe risotto z warzywami

Kremowe i lekkie, z dodatkiem śmietanki. Pasuje do ryb i kurczaka, ale może także stanowić samodzielne danie.

Śmietankowe risotto z warzywami

Składniki:

2/3 szklanki ryżu do risotto

2 łyżki oleju lub oliwy

3 szklanki bulionu warzywnego

1/2 szklanki mrożonego groszku

1 mała marchew żółta

kilka różyczek kalafiora

szklanka marchewki mini

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

posiekana lub suszona natka pietruszki lub lubczyk

sól, pieprz

W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, mieszając. Wlać gorący bulion, dodać warzywa. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Wlać śmietankę i gotować do odparowania prawie całego płynu. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki lub lubczyk. 

Śmietankowe risotto z warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s