Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

Jakiś czas temu skusiłam się na ciasto z budyniem i owocami. Wybrałam przepis Doroty, ale zamiast truskawek użyłam brzoskwiń z puszki, bo upływał termin przydatności do spożycia. Myślę, że ciasto można przygotować z większością owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych.

Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką

Składniki na ciasto:

125 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią
2 duże jajka
180 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.

Warstwa serowa:

400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
50 g masła
2 żółtka
110 g drobnego cukru do wypieków (połowę warto dodać domowego z wanilią)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę lub w plastry. W misie miksera umieścić masło z cukrem, utrzeć/zmiksować do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.

Na ciasto ucierane wyłożone do formy wyłożyć masę serową, przy pomocy łyżki, następnie wyrównać. Na ser rozłożyć kawałki brzoskwiń, wierzch posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, oprószyć pudrem, kroić i podawać.

Ponadto:

puszka brzoskwiń 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego)
60 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.

* Jeśli nie posiadacie domowego cukru z wanilią użyjcie drobnego cukru do wypieków oraz ziarenek z 1 laski wanilii.

Ciasto ucierane z serem, brzoskwiniami i kruszonką



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s