Sałatka z brokułów i rzodkiewki

Sałatka z wiosennymi warzywami, lekko pikantna dzięki marynowanym szalotkom.

Sałatka z brokułów i rzodkiewki

Składniki:

1 brokuł, podzielony na różyczki
pęczek rzodkiewek
ok. 2/3 zielonego ogórka
5 jajek
2/3 puszki kukurydzy
1 słoik marynowanych szalotek
2 łyżki majonezu

mały kubek gęstego jogurtu
1-2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Zahartować pod bieżącą zimną wodą i podzielić na mniejsze kawałeczki. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę Umytą rzodkiewkę pozbawionej naci i ogonków pokroić w pół plasterki. Ogórka również pokroić w grubą kostkę. Kukurydzę i szalotkę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, jogurtem, musztardą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s