Soczyste kotlety z indyka w jogurcie i płatkach kukurydzianych

Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne i soczyste. Wszystko za sprawą marynaty z jogurtu.

Soczyste kotlety z indyka w jogurcie i płatkach kukurydzianych

Składniki:

1 kg filetu z indyka
2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki albo 1 duży, ok. 400 ml
ulubione przyprawy – u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry
sól i pieprz
2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych

Umyte mięso podzielić na kotlety (można lekko rozbić), włożyć do miski, wlać jogurt (kefir lub maślankę) Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).

Do miski wsypać płatki kukurydziane. Każdy kawałek mięsa wyjąć na talerz i przyprawić z obu stron. Panierować w płatkach z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.

Soczyste kotlety z indyka w jogurcie i płatkach kukurydzianych



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s