Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne i soczyste. Wszystko za sprawą marynaty z jogurtu.
Składniki:
1 kg filetu z indyka
2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki albo 1 duży, ok. 400 ml
ulubione przyprawy – u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry
sól i pieprz
2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
Umyte mięso podzielić na kotlety (można lekko rozbić), włożyć do miski, wlać jogurt (kefir lub maślankę) Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).
Do miski wsypać płatki kukurydziane. Każdy kawałek mięsa wyjąć na talerz i przyprawić z obu stron. Panierować w płatkach z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.