Zupa pełna kolorowych warzyw z kurczakiem i kaszą jaglaną

Dzisiaj na blogu lekka, kolorowa zupa na kurczaku z dodatkiem kaszy jaglanej. Bo za oknem przecudna wiosna, radosny śpiew ptaków i cudowny błękit nieba. Jeszcze bardziej chce się zasmakować kolorowej kuchni.

Zupa pełna kolorowych warzyw z kurczakiem

Składniki:

3-4 podudzia z kurczaka
1 duża marchew
1 mała czerwona papryka
szklanka mrożonego groszku
2 łodygi selera naciowego
1/2 cukinii
2-3 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
2/3 szklanki kaszy jaglanej
tymianek, oregano, bazylia lub łyżeczka ziół do pizzy,
sól i pieprz
2/3 szklanki słodkiej śmietanki

Umyte podudzia zalać 5 szklankami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojoną w kostkę marchew, po kilku minutach dodać groszek, następnie selera pokrojonego w kostkę oraz pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.Po kilku minutach dodać opłukaną kaszę jaglaną i zmiażdżony czosnek. Kiedy kasza i warzywa zmiękną dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, sól (lub przyprawę warzywną) i świeżo mielony pieprz do smaku. Podudzia wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą.


 


Zupa pełna kolorowych warzyw z kurczakiem



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s