Pasta rukolowa z groszkiem, oliwkami i fetą

Ta pasta może mieć kilka zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam…

Pasta rukolowa z groszkiem, oliwkami i fetą

Składniki:

ok. 80 g rukoli
150 g fety
szklanka mrożonego groszku
3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć)
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki zielonych oliwek
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo mielony pieprz
1/2 szklanki dressingu pomarańczowego (można zastąpić 1/4 szklanki oliwy i 1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy plus łyżka octu jabłkowego i łyżeczka miodu

Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną na pieczywie, nafaszerować nią jajka lub podać z makaronem w formie pesto, dolewając nieco oliwy, by danie nie było za suche.

 

Pasta rukolowa z groszkiem, oliwkami i fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s