Lazagne ze szpinakiem i cukinią

Lazagne ze szpinakiem i cukinią

Składniki:

około 250 g makaron typu lasagne
250 g sera żółtego (użyłam salami)

Farsz:

dwa opakowania świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżka masła
400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego)
100 g sera z niebieską pleśnią
1 młoda cukinia

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka wody
1,5 szklanki mleka
pół szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżeczki ziół do pizzy
sól i pieprz

Farsz:

Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwiędnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i wymieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry.

Sos beszamelowy:

Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę z mlekiem. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć.

Wykonanie:

Układać lazanię w formie warstwami zaczynając od płatów makaronu. Posmarować 3 łyżkami beszamelu. Następnie wykładamy szpinak z twarogiem i plastry cukinii. Potem makaron, beszamel, znów szpinak z twarogiem i cukinię. Jako ostatnią warstwę układamy makaron.

Polewać całość beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 45 minut lub 175o na termoobiegu. (makaron ma być zupełnie miękki). Wierzch najlepiej przykryć folią aluminiową, by ser za bardzo się nie przyrumienił.

 

banner przepis miesiaca

Lazagne ze szpinakiem i cukinią



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s