Jajka w sosie tatarskim

Dzisiaj kolejna propozycja z jajkiem w roli głównej. Postanowiłam odtworzyć stary przepis z rodzinnego domu i zaprezentować jajka podane w sosie tatarskim. Klasyka na wielkanocnym stole.

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Składniki:

8-10 jajek
słoik marynowanych pieczarek
słoik marynowanych szalotek
5-6 korniszonów
2 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki majonezu
sól i pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na połówki. Cebulkę, korniszony i pieczarki odcedzić z zalewy. Ogórki pokroić w grubą kostkę. Razem z cebulką i pieczarkami rozdrobnić w malakserze na małe kawałeczki. Wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Na półmisek wyłożyć sos tatarski. Na wierzch ułożyć połówki jajek żółtkiem w dół. Podawać schłodzone.

Jajka w sosie tatarskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s