Knedle jaglano-twarogowo-gryczane z sosem śliwkowym

Na piątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu.

Sałata z mazgo, mozzarellą i oliwkami

Składniki:

2/3 szklanki kaszy jaglanej
280 g twarogu
ok. 1,5 szklanki mąki gryczanej (ile zabierze ciasto)
2-3 łyżki oleju
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

Sos:

opakowanie mrożonych śliwek
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Kaszę ugotować w dużej ilości wody, odcedzić i ostudzić. Twaróg rozkruszyć. Wymieszać z jajkami, solą i cukrem. Dodawać porcjami mąkę, zagniatając ciasto. Na końcu dodać olej.

Z ciasta odrywać porcje wielkości moreli, w dłoniach formować kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem śliwkowym.

Sos: do garnka wrzucić zamrożone śliwki, wlać pół szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Gotować aż śliwki zaczną się rozpadać. Dodać cynamon i zblendować sos. Polać ugotowane knedle.


 



Sałata z mazgo, mozzarellą i oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s