Zupa kukurydziana z chorizo

Czy Wy też czujecie przemęczenie i brak energii i nawet dobrze zblilansowana dieta nie pomaga? Wkrótce to się zmieni. Z każdym dniem będzie więcej słońca, a szarość ulic zmieni się w soczystą zieleń. Rano, odprowadzając syna do szkoły delektuję się śpiewem ptaków. Z niecierpliwością czekam by botki zamienić na balerinki, a szalik na kolorowe apaszki…

Dzisiaj na blogu słoneczna zupa z kukurydzy z chorizo, która smakuje prawie jak grochówka. Jest gęsta, aromatyczna, w sam raz na ostatnie tchnienie zimy. 

Zupa kukurydziana z chorizo

Składniki:

4 szklanki bulionu drobiowego
1 opakowanie mrożonej kukurydzy
pół selera
2 pietruszki
kawałek pora
3 ząbki czosnku
1 duża marchew
3 łyżki posiekanej natki
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

łyżeczka przyprawy curry
szczypta chili
sól, świeżo mielony pieprz
2/3 szklanki słodkiej śmietanki

oraz 1 laska cienkiej kiełbasy chorizo

Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, a na końcu chili. 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s