Kasza jaglana z soczewicą i pomarańczowym dressingiem

Jaglana to moja ulubiona kasza. Najczęściej przygotowuję z nią dania wytrawne. Świetnie pasuje do mięs, ale w wersji bezmięsnej z warzywami również zachwyca podniebienie. Dzisiaj w formie sałatki. Z orzeźwiającym pomarańczowy, moim ulubionym ostatnio dressingiem.

Kasza jaglana z soczewicą i pomarańczowym dressingiem

Składniki:

2/3 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól lub przyprawa warzywna
pół szklanki oliwek
pół czerwonej papryki
pół zielonego ogórka

mała garść rukoli

Dressing:

1 mały posiekany ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli 
1 łyżeczka ostrej musztardy 
1 łyżeczka miodu
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
skórka starta z połowy pomarańczy
1/3 szklanki oliwy lub oleju

świeżo zmielony czarny pieprz

Kaszę wraz z soczewicą ugotować w osolonej wodzie i odcedzić, przestudzić. Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego pokroić w kostkę, obranego ogórka również. Oliwki odcedzić, rukolę umyć i osuszyć. Wymieszać z kaszą i soczewicą.

Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.

Kasza jaglana z soczewicą i pomarańczowym dressingiem





Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s