Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem

W weekendy staram się przygotowywać jakąś sałatkę do kanapek z wędliną. Ostatnio wymyśliłam taką oto kompozycję z warzyw, sera i jajek. Bardzo nam smakowała! Właśnie teraz jest okazja, by przepis wypróbować, do czego bardzo Was zachęcam…

Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem

Składniki:

2 pory
5-6 jajek
pęczek rzodkiewki
1 puszka kukurydzy
4-5 korniszonów
3 łyżki majonezu
ok. 150 g żółtego sera
2 łyżki kwaśnej śmietany
kilka kropel soku z cytryny
łyżeczka musztardy

Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pora przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Umieścić w miseczce. Dodać pół łyżeczki cukru i dużą szczyptę soli. Zalać wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ostudzone i pokroić tak jak korniszony i ser w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki umieścić w dużej salaterce i dokładnie wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić min. 2 godziny przed podaniem.

Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem

Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s