Potrawka z bakłażana, pomidorów i ciecierzycy

Dzisiaj na blogu potrawka bez mięsa, pełna aromatycznych przypraw, a głównymi składnikami są: bakłażan, pomidory i ciecierzyca.

Potrawka z bakłażana, pomidorów i ciecierzycy

Składniki:

1 bakłażan
1 duża cebula
1 puszka ciecierzycy (lub 1 pełna szklanka ugotowanej)
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
2/3 szklanki passaty pomidorowej
szczypta chili
po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej kolendry, cynamonu i łyżeczka curry
sól, cukier i pieprz do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki

Bakłażana i cebulę pokroić w grubą kostkę, poddusić na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 1/2 szklanki wody i chwilę dusić. Dodać pomidory, passatę i ciecierzycę. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie dodać przyprawy i gotować 3-4 minuty. Na końcu dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem (użyłam jaśminowego), posypane natką pietruszki.





Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s