Tradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała.
Składniki:
6-8 tortilli
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
1 awokado
pół opakowania mieszanki sałat
Dressing:
1 mały posiekany ząbek czosnku
1/4 łyżeczki grubej soli
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka miodu
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
skórka starta z połowy pomarańczy
1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę i kukurydzę odcedzić, fasolę przepłukać. Pomidorki pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę, pokroić w grubą kostkę. Warzywa wymieszać razem z dressingiem. Na tortillach ułożyć sałatę oraz warzywa (ok. 2 łyżki). Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć tortille w rulon. Smacznego!