Śledź a la sałatka grecka

To chyba najlepsze śledzie jakie ostatnio przygotowywałam. Sos ma wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z warzywami, rybą i fetą.

Śledż a la sałatka grecka

Składniki:

5-6 marynowanych płatów śledziowych
kilka liści sałaty rzymskiej
opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych
4 korniszony
1 mała czerwona papryka
1 cebula czerwona
kostka twardej fety
mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami)
garść kiełków

Sos:

1/3 szklanki oleju lub oliwy
2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
pół łyżeczki miodu
pieprz
2 łyżeczki posiekanego koperku
1/3 łyżeczki oregano
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku

Składniki sosu wymieszać, polewać sałatkę po każdej warstwie. W salaterce układać warstwami porwane liście sałaty rzymskiej, kawałki papryki, pokrojone w plastry korniszony, plastry lub połówki pomidorków, kawałki śledzi, pokrojoną w piórka cebulę, wlać sos i na cebulę ułożyć fetę, oliwki i kiełki. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić. Podawać z pieczywem.

Śledż a la sałatka grecka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s