Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. 

Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki:

2 skrzydełka z kurczaka
1 kg buraków

2-3 młode marchwie
po ½ selera i cebuli
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziemniak
kilka suszonych grzybów

¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
posiekany koper i natka pietruszki (dowolna ilość)
sól, pieprz i cukier do smaku
1/2 szklanki koncentratu z buraków lub 1 szklankę zakwasu
łyżeczka kminku
2 łyżki majeranku
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

Buraki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 szklankami wody wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane i umyte warzywa, pokrojone na kawałki, namoczone wcześniej grzyby oraz skrzydełka z kurczaka. Zalać 3 szklankami wody i gotować około 30 minut. Do wywaru warzywnego wlać przecedzony wywar buraczany. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę, majeranek i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany lub zakwas, by wzmocnić smak i poprawić kolor. Podawać z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę.

Czerwony barszcz czerwony z ziemniakami



Dodaj komentarz