Kakaowe muffiny z ricottą i borówkami

Dzisiaj na słodko. W dodatku ekspresowo. Muffiny można przygotować z mrożonymi borówkami, jeśli oczywiście macie jeszcze w zamrażalniku owoce. 

Kakaowe muffiny z ricottą i borówkami

Kakaowe muffiny z ricottą i borówkami

Składniki:

250 g borówek amerykańskich
2 jajka
80 ml oleju
250 g sera ricotta
300 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
150 g cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Borówki umyć i odsączyć z wody. Jajka wymieszać z olejem i ricottą. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać borówki i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wypełnić papilotkami i wyłożyć ciasto. Piec około 25 minut, do suchego patyczka.

Z podanego przepisu wyszło mi 10 babeczek.

Kakaowe muffiny z ricottą i borówkami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s