Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

Do przygotowania gulaszu użyłam gotowanego schabu, który zwykle jemy na kanapkach. Żeby szybciej zjeść świeży schab, ugotowałam na nim pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. 

Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem

Składniki:

ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu
1 puszka czerwonej fasoli
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
2 małe cukinie
1 duża cebula
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1,5 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml passaty pomidorowej
cukier, sól i pieprz
po łyżeczce kminku i ziół do pizzy
3 łyżeczki słodkiej papryki

Schab pokroić w kostkę. Z papryk  usunąć środki. Paprykę  i obraną cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać schab, obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, przepłukaną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę – najlepiej z pieczywem.


Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s