Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

Ciasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin – po prostu idealne!

Ciasto malinowo-orzechowe

Składniki na ciasto:

120 g masła 
100 g gorzkiej czekolady 
1/2 szklanki mleka
3 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
150 g drobnego cukru do wypieków 
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników.

Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić

Warstwa malinowa:

500 g mrożonych malin 

2 galaretki malinowe (lub leśne)

Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia.  

Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów.

Krem:

500 g serka mascarpone, schłodzonego
250 g nutelli
100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

Serek mascarpone utrzeć na gładką masę. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia.

Krem śmietanowy:

500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół

Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na masę z nutellą. Schłodzić. Udekorować połówkami pralin. Przechowywać w lodówce.

Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

Ciasto malinowe z pralinkami orzechowymi i kremem z nutelli

 



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s